AKSÖZ; ŞİKAYETÇİYİM DEDİ

2012 ­2014 yılları arasında Isparta Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli emniyet mensuplarının aralarında işadamı,siyasi ve gazetecilerin de bulunduğu 16 kişi hakkında terör örgütü Türk İntikam Tugayı’na üye oldukları iddiasıyla yasa dışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 10 emniyet mensubu hakkında görevleri gereği düzenlemeye yetkili oldukları resmi belgede sahtecilik,haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira suçlamasıyla dava açıldı.

 

10 SANIK YARGILANIYOR

O davanın ilk duruşması bugün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar Peyami Baykara, Mehmet Şanverdi,Soner Büyüker, Mehmet Doğdu, Ergun Aksu, Ahmet Özgeç, Avni Gün,Mazlum Tokaz ve Osman Sandıklı, dinlendikleri iddia edilen 7 müşteki ile sanıkve müşteki avkutları katıldı.

YAPTIĞIMIZ SUÇU ÖNLEMEYE

YÖNELİK DİNLEMEDİR

Durşumada ilk olarak 10 emniyet mensubu hakkında hazırlanan iddianame okundu. Ardıdan savunmalara geçildi. Dönemin Isparta Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Peyami Baykara, savunmasında suçlamaları kabul etmezken,dinlemenin kanunun verdiği yetkiler çerçevesinde yapıldığını söyledi. Mevzuata uygun olarak dinleme yapıldığını ve gizlilik kararına azami dikkat gösterildiğini belirten Baykara, “Burada amaç kimseye suç isnat etmek değil.İstihbarat amaçlı bilgi toplamak. Bu yapılan dinleme adli değil, suçun önlenmesine yönelik dinlemedir” dedi. Ağır Ceza Başkanı’nın ‘MHP İl Başkanı İsa Yalçın’ın 4 kez dinlenmesine ilişkin sorusuna Baykara, “Duyumlar varsa dinleme devam etmiştir. Çünkü ne zaman neyin karşıya çıkacağı belli değil. Teyit etmekgerekir” yanıtı verdi. Dinleme formlarındaki imzanın kendisine ait olduğunu aktaran Baykara, “ Kimsenin üstüne atılmış suç yok yok. Delil bulunamamış. Dinleme kayıtları da 10 gün süre içinde sistem tarafından imha edilir. Zaten ciddi birbilgiye ulaşılsaydı adliyeyi ilgilendirirdi. Burada bir ihbar bir duyum vardır.Bunun gerçek olup olmadığını bakılmıştır. Haklarında suç oluşmamış o yüzden de dinleme sonuçlandırılmıştır” dedi.

İDDİA MAKAMI: BUNUNLA NE ALAKASI VAR?

Sanıklardan Mehmet Şanverdi de yapılan dinlemenin adli bir dinleme olmadığını bunun için delili niteliği taşımayacağını, bilgi toplama ve suçu önleme amaçlı bir dinleme olduğunu kaydetti. Hukuksuz hiçbir işlem yapmadıklarını zaten böyle bir yetkilerinin olmadığını da kaydeden Şanverdi’nin suçu önlemeye yönelik amaçlı dinlemenin önemi anlatmak için ‘Belki dinleme yapılsaydı Savcı Mehmet Kiraz’a yönelik saldırının önüne geçilebilirdi’ şeklindeki ifadelerine iddia makamı tepki gösterdi. Savcı, “Bununla ne alakası var o zaman Türkiye’de herkesi dinleyelim mi?’ diye sordu.

POLİS MEMURU YANLIŞLIKLA DİNLENMİŞ

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, sanıklara müşteki polis memuru E.E’nin neden dinlendiği sorusunu da yöneltirken sanıklardan Soner Büyüker, hırsızlık yapan Hüseyin Akbal’ı dinlemek isterken yanlışlıkla polis memuru E.E’nin dinlendiğni söyledi. Büyüker, durumun fark edilmesi üzerine tape kayıtlarının imha edildiğini açıkladı. Sanıklardan Mehmet Doğdu ise mağdur İzzettin Dikmen ve Sedat Sarıtaş’ın Türk İntikam Tugayı üyesi oldukları iddiasıyla dinlediklerini, dinlemenin bu kişilerin Isparta’yı ziyarete gelecek olan devlet büyüklerine küçük düşürücü saldırılar yapması şüphesiyle yapıldığını iletti. Diğer sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmezken, sanık avukatları beraat talebinde bulundular.

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Müştekilerden öğretim görevlisi Şakir Aksöz, dinelme yapılan kişilerin suça meyilli kimseler olmadıklarını ilde başarılı insanlar olduklarını söyledi. Aksöz, “Isparta’da herkes bizi tanır. Dinlemeyi yapan müdür ve komiser yardımcısı da tanır. Bu da dinlemenin kendi fikirleriyle değilbir yerlerin talimatıyla yapıldığını gösterir. Bu nedenle sanıklardan şikayetçiyim” dedi. Duruşmaya katılan 3 müşteki sanıklardan şikayetçi olmazken diğerleri davaya katılmak istediklerini söylediler.