Başdeğirmen: Geleceğimiz çevremiz

 

Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanına 3. Lot Açımı, Mekanik Ayrıştırma Tesisi ile Kompost Tesisi kurulumu için Birlik Başkanı ve Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile İller Bankası Antalya Bölge Müdürü Fuat Koçal arasında proje yer teslimi protokolü imzalandı. Proje kapsamında evsel atıkların ayrıştırılarak ekonomiye tekrar kazandırılması ve diğer atıkların bertaraf edilerek, daha az bir alana yığılmasının sağlanması hedefleniyor.

 

Isparta merkez ve 9 ilçenin evsel atıkları Koçpete’de bulunan çöp deponi alanında toplanıyor. Burada toplanan çöplerin gazları alınarak, elektrik üretimi gerçekleştiriliyor ve 2 lot alanında depolanıyor. Ancak çöp deponi alanında bulunan 2 lotun dolmasından dolayı yeni alan açılması ihtiyacı oluştu. Başkanlığını Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in yaptığı Göller Bölgesi Belediyeler Birliği, Düzenli Çöp Depolama Alanı 3. Lot Açımı Mekanik Ayrıştırma Tesis ile Kompost Tesisi kurulumu için harekete geçti. Bu kapsamda İller Bankası Antalya Bölge Müdürü Fuat Koçal ve İller Bankası Proje ve Mekansal Planlama Müdürü Burak Ayrak, bankanın genel müdürlük personeli ve yüklenici firma yetkilileri ile Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve ekibinin yer aldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile İller Bankası Antalya Bölge Müdürü Fuat Koçal arasında, proje hazırlanması için yer teslimi protokolü imzalandı. Yüklenici firma projeyi hazırladıktan sonra onay süreci olacak ve proje onaylandıktan sonra Düzenli Çöp Depolama Alanı 3. Lot Açımı, Mekanik Ayrıştırma Tesisi ile Kompost Tesisi kurulumu gerçekleştirilecek. Kurulumdan sonra evsel atıklar ayrıştırılarak ekonomiye yeniden kazandırılacak ve diğer atıklar Kompost Tesisi ile bertaraf edilerek daha az bir alana yığılması sağlanacak.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İller Bankası Bölge Müdürü Fuat Koçal ve ekibiyle birlikte önemli bir toplantı yaptıklarını belirterek, Düzenli Çöp Depolama Alanı 3. Lot Açımı, Mekanik Ayrıştırma Tesisi ile Kompost Tesisi kurulumu projesinin şehri uzun yıllar rahatlatacağını ve geleceğe güzel bir çevre bırakacağını söyledi. Merkez ve 9 ilçeden toplanan evsel atıkların çöp deponi alanında toplandığını belirten Başkan Başdeğirmen, “Projemizde çöp deponi alanının yeniden revize edilmesi ve yeni depolama alanlarının açılması ve toplanan atıkların ayrıştırılması yer alıyor. Bu mekanik bir ayrıştırma. Bu ayrıştırmada evsel atıklardan pet şişe, plastik, cam, kağıt gibi geri dönüşümü olan malzemelerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca buradan çıkan gıda atıklarının kompost tesisi ile bertaraf ederek daha az bir alana çöp yığılmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Uzun yıllardır çöp deponi alanında 2 lotun kullanıldığını hatırlatan Başkan Başdeğirmen, bu lotların dolması nedeniyle yeni bir alana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Başkan Başdeğirmen, “Yeni lotun yapımı ve ayrıştırmayla alakalı Bölge Müdürümüz ve yüklenici firmamız sağ olsunlar şehrimize kadar geldiler. Atmış olduğumuz imzalarla yer teslimini yüklenici firmaya yapmış oluyoruz. Firmamız da sayın bölge müdürümüzün bir ay öne çekmesiyle 2 ay içerisinde projeyi hazırlayacak ve onaylandıktan sonra ihaleye çıkacağız. Şehrimize bu güzel yatırımı kazandırmak istiyoruz. Modern şehirler, geleceğimiz, çocuklarımızı düşünüyoruz derken öncelikle çevre konuları akla geliyor. Çevre için bu çalışma çok önemli. Vahşi depolamanın dışında şuanda yapmış olduğumuz katı atık çöp deponi alanının içerisinden gazlarını alarak elektrik üretiyoruz ve devamlı sıkıştırarak bir bölgede toplamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Yenişarbademli ilçelerimiz hariç diğer ilçelerimizin atıklarını da çöp deponi alanımızda topluyoruz” ifadelerini kullandı.

3. lot için 10 bin metrekarelik yeni bir alan oluşturduklarına değinen Başkan Başdeğirmen, buranın zemin etütleri ve alt zemin düzeltmelerinin yapılacağını söyledi. Bu alana konulan her 100 kilogram çöpün ayrıştırma yapıldıktan sonra 30 kilograma düşeceğini aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Önceki depomuz eğer 7 yılda dolduysa bu depo 21 yılda dolacak. Uzun süre o alanı kullanabilmek için çöp deponi alanının yanına da mekanik ayrıştırma tesisi kuruyoruz. Ayrıca kompost tesisi, oradan çıkanı da elektrik üretmek, gazını almak için diğer lotların içerisine koyuyoruz. Böylece her evden çıkan atıklar hem ekonomiye kazandırılmış olacak hem de gelecekte bizlere zarar vermeyecek şekilde depolanmış olacak” şeklinde konuştu.

Şehirde bir kişiden günlük yaklaşık 1 kilogram çöp çıktığını belirten Başkan Başdeğirmen, “300 bin kişi yaşayan bir ilde 300 bin kilogram günlük çöp üretiyoruz. Bu çöpü mutlaka bir yerde muhafaza ve bertaraf etmemiz ve geleceğe karşı korumamız gerekiyor. İller Bankası Müdürümüz bu konuda bize çok destek verdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Projemiz hazırlandıktan sonra hemen yapım ihalesine çıkarak en kısa zamanda bu tesisi kurmak ve şehrimize çok güzel bir yatırımı daha kazandırmış olmak istiyoruz. Bir Belediye Başkanı ve belediye ekibi olarak böyle bir çalışmanın içerisinde olmaktan ben de son derece memnun oldum. Çünkü geleceğimiz çevremiz, çevremize iyi bakmak ve çok temiz tutmak zorundayız. Sıfır Atık kapsamında şehrimize en iyi şekilde bakarak, vatandaşlarımıza güzelliği yaşatmak istiyoruz. Bölge Müdürümüze, Ankara’dan gelen personel arkadaşlarımız ve bize yardımcı olan ekibimize tekrar teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu.