SDÜ HASTANESİNDE SKANDAL İDDİALAR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde sağlık hizmetlerindeki eksiklikler ve önceliklere ilişkin skandal iddialar gündeme geldi.

İddialara göre, hastanenin en acil ihtiyaçları arasında yer alan temel tıbbi malzemeler ve cihazlar alınmazken, 35 milyon TL’lik mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti satın alındığı iddia edildi.

ACİL İHTİYAÇLAR GÖZ ARDI MI EDİLDİ Mİ?

Hastanede yaşanan sorunlar son dönemde sık sık kamuoyuna yansıyor.

Yakın zamanda Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan bir habere göre, hastanenin radyoterapi cihazında ciddi sorunlar yaşanmış ve bu durum, kanser tedavisi bekleyen hastaları mağdur etmişti.

Bu gibi hayati öneme sahip cihazların eksikliği tartışılırken, hastanenin acil tıbbi malzeme ihtiyaçları arasında yer alan biyopsi iğnesi dahi temin edilememekte.

İddiaya göre, sadece 500 TL değerinde olan biyopsi iğnesinin alımı gerçekleşmediği için hastalar geri çevrilmişti.

Bu durum, kanser teşhisi için gerekli olan en temel işlemlerin dahi yapılamamasına neden oldu.

Ancak, hastanenin mali kaynaklarının daha acil olmayan alanlarda kullanıldığı ileri sürülüyor.

İddialara göre, Başhekim Yardımcısı, sorumlu olduğu klinik için 35 milyon TL'lik değerinde mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti alımı gerçekleştirdi.

Bu setlerin acil bir ihtiyaç olmamasına rağmen, klinikte kullanılacak hekim bulunmaması ve hastanenin diğer bölümlerinde daha önemli eksiklikler olmasına rağmen bu bütçenin böyle kullanılması tepki topladı.

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirlerine Rağmen Harcama İddialara göre, bu alımlar Cumhurbaşkanlığı'nın yayınladığı tasarruf tedbirlerine de aykırı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Devletin, ekonomik olarak tasarrufa gitme çağrıları ve özellikle kamu kurumlarında gereksiz harcamaların önlenmesine yönelik kararlarına rağmen, bu tarz bir harcamanın yapılması, kamuoyunda geniş bir yankı uyandırdı.

Bu durum, hastanede yönetimsel sorunlar ve bütçe kullanımındaki önceliklerin ciddi anlamda sorgulanmasına yol açtı.

Sağlık sektörü gibi kritik bir alanda yaşanan bu durum, hastaların sağlığına yönelik hizmetlerin aksatılmasına neden olurken, yapılan lüks alımlar ise "halkın sağlığı mı yoksa çıkarlar mı önce geliyor?" sorusunu gündeme getirdi.

 

BÜTÇE KULLANIMI HAKKINDA

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Kamuoyu, SDÜ Tıp Fakültesi’nde yapılan bu alımların aciliyeti ve gerekliliği konusunda tatmin edici bir açıklama bekliyor.

İhtiyaç sahibi hastalar, hasta yakınları ve vatandaşlar devletin kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ve öncelikli ihtiyaçların karşılanmasını talep ediyor.

Bu tür harcamaların neden ve hangi gerekçelerle yapıldığı konusunda açıklama yapılması gerektiği belirtiliyor.

 

Hastane yönetiminin bu tür harcamaları hangi kriterlere göre yaptığı konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Özellikle biyopsi iğnesi gibi temel malzemeler eksikken, 35 milyon TL’lik bir bütçenin mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti gibi aciliyeti tartışmalı olan cihazlara harcanması, yönetimsel sorunların derinleştiği ve kamu kaynaklarının doğru kullanılıp kullanılmadığı sorusunu beraberinde getiriyor.

Sağlık hizmetlerinde yaşanan bu gibi aksaklıklar ve tartışmalı harcamalar karşısında yetkililerden ve ilgili mercilerden, şeffaf bir açıklama bekleniyor.

Kamunun parasının nasıl harcandığı, halk sağlığı ve hastaların acil ihtiyaçları söz konusu olduğunda daha da büyük önem kazanıyor.

Bu gelişmeler ışığında, hastane yönetiminin bütçe kullanımı ve sağlık hizmetlerinde yaşanan eksikliklerle ilgili önlem alması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiği vurgulanıyor.