ŞOK EDEN OLAY ISPARTA' DA 2 KÖYE..

Yalvaç'a bağlı Aşağı Kaşıkara Köyü sakinlerinden birine aitköpeğin ağzından salya geldiğini gören köylüler, hayvan kendi imkanlarıylaitlaf etti. Sonrasında yapılan ihbar üzerine köye gelen İlçe Gıda Tarım veHayvancılık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, hayvandan aldıklarınumuneyi Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi.Yapılan analiz sonucunda kuduz virüsüne rastlanması üzerine köyde karantinauygulaması başlatıldı.

TİLKİDEN KÖPEĞE KUDUZ BULAŞTI

İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Sücüllü Köyü'nde isetilki ile dalaşan köpeğin kuduz virüsü kaptığı, sonrasında köydeki iki köpeğede virüsü bulaştırdığı belirlendi. Bu gelişme üzerine aşılama çalışmalarıbaşlatılan köy de karantinaya alındı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Elmacı,tilkilerde görülen kuduzun önlenmesi amacıyla bakanlığın havadan ilaçlı etbırakarak aşılama yaptığını söyledi. Kuduzun insandan hayvana, hayvandan dainsana bulaşabildiğini anlatan Osman Elmacı, "Kuduz viral ve sinirsistemine yerleşen bir hastalıktır. Tedavisi yoktur. Alınabilecek tek önlemkuduza karşı aşılanmaktır. Fakat yabani hayatta yaşayan tilki, kurt, yarasa,kemirgenler gibi yabani hayvanlar kuduzun yayılmasında önemli yer almaktadır.İlçemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bahar ve yaz aylarında merayaçıkmaktadır. Kuduz bir tilki hastalığın etkisi ile insan, kedi, köpek, büyükbaşve küçükbaş hayvanlara saldırarak hastalığı bulaştırabilmektedir" dedi.

Bakanlığın yabani hayatta yaşayan özellikle tilkilerinaşılanması için kuduza karşı oral aşılama projesi başlattığını kaydeden Müdür Elmacı, şöyle dedi:

"Aşılama zaman zaman vakaların görüldüğü bölgelerdeuygulanmaktadır. Aşılar uçak ile havadan atılmaktadır. 1 kilometre alana 18- 20aşı atımı yapılır. Bu aşılar, kare şeklinde ve 20 gram ağırlığında çikolatagörünümünde, balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmış yeminiçerisine yerleştirilmiştir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ilekaplanmış şekilde yemin tam ortasında yer almaktadır. Tilkilerin yemi tüketmesiile birlikte yemin içerisinde kapsülün parçalanması sonucu ağız yolu iletilkilerin aşılanması hedeflenmektedir. Tilkiler bu yemlerden bir adettüketmesi ile birlikte kanlarında yeterli düzeyde antikor oluşması sağlanarakkuduza karşı bağışıklık kazanmış olurlar. Yemin içindeki aşı canlı aşı olupinsanların da tüketmesi veya temas etmesi ya da yemin içerindeki aşı ihtivaeden kapsülü patlatarak sıçratması sonucu kuduz hastalığına yakalanma ihtimalibulunmaktadır. Bu nedenle aşılama yapılan alanlarda halkımızın dikkatli olmasıelle temas edilmesi halinde ellerin bol sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir.Ayrıca çocuklarını bu bölgeden uzak tutulması köpeklerin bir hafta serbestbırakılmaması gerekmektedir."