“Tesisatınızı ehil kişilere yaptırın”
Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır. Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğine bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir. Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak çok önemlidir.
KAYA; “ELEKTRİK
HAYATIN VAZGEÇİLMEZİDİR”
Isparta Elektrik, Elektronik ve Bobinajcılar Odası Başkanı Abdullah Kaya, işte böylesine önemli bu haftada vatandaşlara çok önemli uyarılarda bulundu. Başkan Kaya, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Ülkemizde elektriğin ilk adımı 11 Şubat 1914 tarihinde İstanbul Silahtarağa’daki elektrik santralinden tramvaylara elektrik verilmesi ile atılmıştır. O günden bu güne hayatımıza hızlı bir şekilde giren elektrik, vazgeçemeyeceğimiz ve alternatifi olmayan bir enerji kaynağıdır. Ancak elektrik bilinçsiz ve dikkatsiz kullanıldığında büyük tehlikelere de yol açabilir.
“TESİSATI YETKİLİ
TEKNİSYENLERE YAPTIRIN”
Isparta ‘da ve ülkemizin diğer yörelerinde elektrik kontağından çıkan yangınlar, elektrik çarpması sonucu meydana gelen yaralanma ve ölümler çok sayıda can ve mal kaybının nedenidir. Halbuki elektrik tesisatları kaliteli elektrik malzemeleri (standartlara uygun) kullanılarak yetkili elektrik teknisyenlerine yaptırıldığı takdirde, elektrik kontağından çıkan yangınların ve elektrik çarpmalarının önüne geçilebilir.
“ELEKTRİK KAZALARINA
KARŞI DİKKATLİ OLUN”
Diğer taraftan elektrik üretimi için gerekli olan girdilerin giderek pahalılaşması elektriği dikkatli ve verimli kullanmamız için zorlayıcı bir neden olup, Enerji Verimliliği yasası ile de desteklenmelidir. Isparta Elektrikçiler odası olarak, topluma karşı sorumluluğumuzun gereği, vatandaşlarımızın bilinçli elektrik kullanması ve tasarrufu için yapılması gerekenler ve elektrik kazalarına karşı siz vatandaşlarımızı uyarıyoruz.
“ELEKTRİK KAZALARINA KARŞI
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER”
Elektrik tesisatlarınızı yaptırırken ve elektrik ile ilgili her türlü işlemlerinizde mutlaka yetki belgesi isteyin. Odaya kayıtlı olup, olmadığını mutlaka sorun. Yetkili elektrikçiler size kayıtlı olduğuna dair kimlik belgesini yada odaya kayıtlı olduğunu belgelemek zorundadırlar.
Elektrik çarpmalarına karşı ,evinizde ve iş yerlerinizde topraklama tesisatı yok ise derhal topraklama tesisatı yaptırıp, hayat koruma rölesi taktırın. Elektrik kontağından çıkan yangınlara karşı, koruma rölesi ve kofranızın yerine kompakt şalter taktırın.
1996 yılından önce yapılan binalar, elektrik çarpmaları ve yangınlara karşı tedbir alınmadığından elektrik tesisatlarınızı muhakkak yetkili bir elektrikçiye yeniletin. Elektrik prizlerine emniyet kapağı takın, evinizde ve iş yerlerinizde topraklı priz kullanın. Yuvasından çıkmış elektrik telleri açıkta kalmış prizlere dokunmayın yetkili bir elektrikçiye tamir ettirin. Sigortaları tel sararak yenilemeyin. ,Orijinal malzeme veya otomatik sigorta kullanın.
ELEKTİRK ÇARPMALARINDA
YAPILMASI GEREKENLER
Elektrik kazalarında yapılması gereken ilk iş elektriğe kapılan kişiye dokunmadan elektrik akımını kesmektir. Yangın başlangıcı varsa kazazedeyi yere yatırın ve ilk iş olarak yangını söndürün. Çocukları olay yerinden uzak tutun. Mümkünse elektriği sigortalardan kesmeye çalışın. Elektrik çarpan kişinin yanındaki kablo gibi iletkenleri, kuru bir tahta çubukla uzaklaştırın. Elektrik çarpan kişiyi giysilerinden çekerek bölgeden uzaklaştırın. Elektrik çarpan kişiye kalın lastik tabanlı ayakkabınız yoksa dokunmayın, Sigortadan kapatmadan yaralıya çıplak elle temas etmeyin. Dokunmak için metal, ıslak ve iletken cisimler kullanmayın.
ELEKTRİĞE ÇARPILAN BİR KİMSEYE
UYGULANACAK İLK YARDIM TEDBİRLERİ
Kazaya uğrayan kişiyi kuru, yumuşak ve havadar bir yere yatırınız. Doktora haber veriniz. Doktor gelinceye kadar aşağıdaki önlemleri alınız. Kazaya uğrayan kişinin göğsünü açarak sirke, kolonya yada amonyak koklatarak şakaklarını ıslatıp vücudunu ovalayınız. Kazadan sonra kalp atışları ve solunum normal ise kişiyi yan yatırınız. Solunum yolunun kapanmaması için ağzında varsa yabancı cisimleri ve kanları temizleyiniz. Takma dişleri varsa çıkartınız. Kazaya uğrayan kişi soluk alamıyorsa suni teneffüs yaptırın . Son yıllarda ağızdan ağza veya ağızdan buruna nefes verme metodu tercih edilmektedir. Nefes verme olayı dakikada yaklaşık 12 defa tekrarlanır. Kalbin durması halinde suni teneffüsle birlikte derhal dışarıdan kalp masajı yapılmalıdır. Bunun için göğüs üzerine bastırılıp, bırakılır. Gerekli hallerde suni teneffüs uzun zaman uygulanır. Bu arada kazazedeyi bir hastaneye nakletmek için 112 acil servisten ambulans çağrılır.Hasta derhal hastaneye kaldırılır.
ELEKTRİĞİN TASARRUFLU VE VERİMLİ KULLANIMI
Elektriği tasarruflu kullanarak ve gereksiz elektrik tüketiminin engellenmesiyle elektrik faturalarınız azalacağı gibi çevrenin korunmasına da yardımcı olursunuz. Zira kömür, doğalgaz ve petrol ile elde edilen elektrik üretimi karbondioksit gazının çıkışına sebep olur . Bu da küresel ısınmada ve iklim değişikliklerinde önemli rol oynar. Elektriğin tasarruflu kullanılmasının diğer bir önemi de ülke ekonomisinin dışa bağımlılığının azalmasıdır.
ELEKTRİLİ CİHAZLARIN GİZLİ ELEKTRİK TÜKETİMİ
Elektrikle çalışan elektronik cihazlar stand-by durumunda yani kumanda aleti ile kapatıldığında elektrik tüketmeye devam ederler. Bu durum genelde cihazınızın üzerinde küçük kırmızı bir lamba olarak görülür. TV veya diğer elektronik cihazları geceleri kullanmıyorsanız muhakkak elektrik şebekesiyle bağlantısı kesilmelidir. Cihazın elektrik bağlantısını kesen açma kapama düğmesi yok ise grup prizlerinizin veya prizlerinizin anahtarlı olmasını tercih edin. Zira ön şalter görevi yapan bu prizler stand-by durumundaki gereksiz elektrik tüketimini engellemeye yardımcı olacaktır. Yüksek sesle müzik dinleme de elektrik tüketimine etki eder. Hoparlörler fazla elektrik tüketmemesine rağmen ses kuvvetlendirme aletleri sesi çoğalttıkça daha fazla elektrik tüketirler. TV ve PC ekranlarında ekran büyüdükçe elektrik tüketimi de bu orantıda büyük olur. LCD ekranlar diğer ekranlara göre daha az elektrik tüketirler. Bilgisayar alırken de PC yerine dizüstü bilgisayarı tercih ederseniz daha az elektrik harcamış olursunuz.
AYDINLATMA
Kompakt flüoresan lambalar, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Standart lambaların ömrü 750- 900 sat (150 gün) iken. Kompakt flüoresan lambaların ömrü 10.000 saat (2.000 gün) dür. Enerji koruyucu tasarruflu lambalar satın alarak aydınlatma maliyetini % 75 azaltabilirsiniz. Bir salonu iki oturma ve bir yatak odası, bir mutfak ve banyolu 100 m lik bir dairede günde 5 saat aydınlatma için normal lambalarla 3.250 W enerji tüketilirken, kompakt flüoresan lambalarla sadece 650 W enerji tüketilir. Tasarruflu lambalarda bu oran daha düşüktür. Kullanmadığınız odanızın lambalarını kapatınız.
Bina dışı aydınlatmayı sadece gerektiği zaman kullanınız. Otomatik olarak ışığı kapatan ve açan fotosel üniteler, zaman ayarlayıcı veya hareket sensörleri kullanınız. Lambaları daha iyi çalışması için kuru bezle temizleyiniz. Kirli ve tozlu lambalar % 25 daha fazla enerji tüketirler. Gündüzleri mümkünse lambaları yakmayınız. Perdeleri açınız ve güneş ışığından faydalanınız. Elektrik tesisatlarını topraklamazsanız elektrik sizi topraklar faz, nötr al götür demeyin, yetkisiz elektrikçiye güvenmeyin.
SU ISITICILARI
Mümkün olduğunca su ısıtma işlerinizi elektrikli cihazlarla yapmayın. Su ısıtıcınızı sıcak su kullanılan yere yakın kurunuz. Aksi durumda sıcak su istediğiniz yere gelinceye kadar bir miktar soğur. Isı kaybını azaltmak için sıcak su borularını yalıtınız. Fazla miktarda enerji tüketen yalıtımsız eski su ısıtıcılarınızı iptal ediniz. Yüksek verimli, yalıtımlı su ısıtıcıları satın alınız. Su ısıtıcısını kullanmadan önce dolu olup, olmadığına bakınız. Boş veya yarı dolu iken çalıştırmanız ısıtıcınıza zarar verir. Su ısıtıcınızın termostatını maksimum 50 C ye ayarlayınız. Bu sıcaklık banyo ve mutfaktaki işler için uygundur. Çoğu insan 42 C sıcak su ile banyo yapmaktadır.
FIRINLAR VE OCAKLAR
Fırını ön ısıtıcıda çalıştırmayınız. Yani yemeği fırına koyduktan sonra ısıtıcıyı çalıştırınız. Yüksek sıcaklık gerektiren yiyecekler hariç fırında ön ısıtıcı programını kullanmayınız. Yemek piştikten sonra fırını atık ısısını kullanabilirsiniz. Fırın ısıyı 15 – 30 dakika alıkoyar. Tatlıları, yemişleri, küçük ekmek parçalarını ısıtabilirsiniz. Cam ve seramik kaplar, metal kaplardan daha uzun süre ısıyı alıkoyarlar. Cam veya seramik kaplar kullanıldığında kızartma ve pişirme sıcaklığını 15 C düşürebilirsiniz. Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketilir. Fırın içinde havanın rahatça hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında 5 cm boşluk bırakılmalı. Bu durum hem iyi bir hava sürkülasyonu nu hem de yemeğin daha hızlı ve iyi pişmesini sağlar. Fırınları odanızı ısıtmak için asla kullanmayınız. Bu durum çok tehlikeli ve pahalıdır.
BULAŞIK MAKİNALARI
Kısa süreli yıkama ve durulama özellikli bulaşık makinesi satın alanız. Yani daha az yıkama ve çalkalama süreli ,daha az su ve elektrik enerjisi tüketen A sınıfı makineleri tercih ediniz. Makineyi odaya yerleştirirken, çevresinde en az 5 cm boşluk kalmasına dikkat ediniz. Makinenin ısınmasından dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılmasını sağlayınız. Aksi durumda daha fazla enerji harcanacaktır.
Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırmayınız. Ama mutlaka dolu halde iken çalıştırınız. Bulaşığınız makineyi doldurmuyorsa bekleyiniz. Çünkü yarı dolu halde kullansanız da aynı enerji, deterjan ve suyu tüketirsiniz. Bulaşıklar için maksimim 60 C su sıcaklığı yeterlidir.
ÇAMAŞIR MAKİNALARI
Çamaşır makinesini kurduğunuz yerin çevresinde en az 5 cm boşluk kalmasına dikkat ediniz. Çünkü makine çevresinde hava kolayca hareket edebilmelidir. Makineyi tam dolu iken çalıştırınız. Fazla ve eksik çamaşırla yıkama yapmayınız. Eksik halde yıkama yaparken de aynı miktarda enerji, deterjan ve su tüketirsiniz. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine. ılık su kullanınız. Durulamayı ve çalkalamayı ise soğuk su ile yapınız. Elektrik enerjisinin % 90 ‘ı suyu ısıtma esnasında harcanır. 30-40 C su sıcaklığı çamaşır için en uygun sıcaklıktır. Çamaşırlar için doğru yıkama programı seçiniz. Çamaşırları aşırı kurutmayınız. Fazla harcanan enerji yanında aşırı kurutma elbiseyi tüylendirir ve yıpratır. Soğuk suda temizleme yapan deterjanlar kullanınız.Böylece enerji tüketimini minimize edebilirsiniz.
BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCULAR
Evde tüketilen enerjinin % 15 ‘i buzdolabının çalışması için tüketilir. Dolabınızı ,soba,radyatör,bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yere yerleştiriniz. Böylece enerji tüketiminizi % 10 -15 azaltabilirsiniz. Dolabı mutfağın en soğuk yerine koyunuz. Dolabın çevresinde havanın serbestçe hareket edebileceği yeterli aralık ( 5 cm gibi) bırakılmalı. Aksi durumda hava serbestçe hareket etmediğinde enerji tüketimi iki veya üç kat artar. Buzdolabı ve derin dondurucu satın alırken az enerji tüketenler ( A Sınıfı) satın alınmalıdır. Buzdolabının sıcaklığını + 5 C ‘de derin dondurucunun sıcaklığını 18 C de tutmak gereklidir. Daha düşük sıcaklık enerji israfıdır. Dolabınız 5 yaşından büyükse daha düşük derecelerde çalışmaması için sıcaklığı termometre ile, yukarıdaki değerlere göre ayarlayabilirsiniz. Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığında soğutunuz. Sonra dolaba koyunuz. Böylece yemeği soğutmak için ilave enerji harcatmayınız.
Buzdolabının ve derin dondurucunun kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat ediniz. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz temiz bir kağıdı kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyunuz. Ve dolap kapağını kapatınız. Eğer kağıt çok kolayca çekilebiliyorsa buzdolabınız ve derin dondurucunuz hava alıyor demektir. Contalarını mutlaka değiştirmeniz gerekir.ara sıra lastik contalarınızı kuru bezle silip, pudra sürün ,Buzdolabınızın kapağının daha sıkı kapanmasına faydalı olacaktır. Derin dondurucuda buz kalınlığının 7 mm ‘den fazla olmasına müsaade etmeyiniz. Dolaptaki buz otomatik olarak erimiyorsa yılda en az iki defa eritiniz. Böylece enerji israfını önlemiş olursunuz. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyiniz. Temizlemediğiniz zaman % 25 daha fazla enerji tüketerek ancak uygun sıcaklığı elde edebilirsiniz. Derin dondurucudan alacağınız bir kase içindeki buz parçasını dolabınızın ortasına koyunuz. Böylece 3-4 gün süre ile % 5 daha az enerji harcamanız mümkündür. Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritiniz. Bu durum dolabınızın soğuk kalmasına yardımcı olur. Böylece dolabınız daha az enerji harcar. Dolabın verimli çalışma ömrü 20 yıldır. Eski dolaplar yeni dolapların iki katı enerji tüketir.
UYARILAR !...
1 - Elektrik tesisatlarınızı yaptırırken ve elektrik ile ilgili her türlü işlerinizde mutlaka yetki belgesi isteyiniz.
2- Elektrikçinizi tercih ederken Isparta elektrik teknisyenleri
oda üyesi olmasına dikkat ediniz.
3- Yetkisiz elektrikçi ve kalitesiz malzemeden uzak durun faz nötür al götür demeyin ,yetkisize güvenmeyin.
4- Cihazlarınızın elektrik bağlantısını kesen açma kapama düğmesi yok ise grup prizlerinizin anahtarlı olmasını tercih ediniz.
5 - Enerji koruyucu tasarruflu lambalar satın alarak aydınlatma maliyetini % 75 azaltabilirsiniz.
Resim: Elektrik tesisatı döşeme –
Federasyon ve Oda Başkanı Abdullah Kaya –