Üyesinin artmasını istemeyen tek dernek
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehitler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanı Ali Savcı, derneğin kuruluş amacından ve faaliyetlerinden bahsetti. Savcı, üyelerin gazi veya şehit yakınlarından oluştuğu için, üye sayısının artmasını istemeyen tek dernek olduklarını söyledi.
Derneğin 133 asil, 44 fahri üyesi olduğunu belirten Savcı, şu şekilde devam etti; “Derneğimizde bugün 133 asil, 44 fahri üyesi var. Üyelerimiz gazi veya şehit yakınlarından oluştuğu için, üye sayısının artmasını istemeyen tek dernek olabiliriz. Derneğimiz şehitlerimizin hatıralarının yaşatılması, şehit yakınlarımız ve gazilerimizin sosyal, kültürel faaliyetlerde bulunması, sosyal hizmet ve yardım konusunda onlara destek verilmesi amacı ile kuruldu. Ayrıca gazilerimizin askerlik anılarının yaşatılması ve ilgi kamu kurum ve kuruluşlar arasındaki istişare ve koordinasyonu sağlamak için de çalışmalar yapıyoruz. 23 yıldır Isparta’da hizmet veren bir derneğiz” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE EMSALİ YOK
15 Temmuz 2020 yılında inşa edilen yeni dernek binası hakkında “Böyle bir hizmetin yapılması, şehit ailelerine ve gazilere verilen değeri bir kez daha ortaya koymuştur” diyen Savcı; “Geçmiş yıllarda Isparta Merkezde bulunan ve son dönemlerde bizlere hizmet veremeyen bir atıl binanın içerisinden, 15 Temmuz 2020 yılında o dönemin valisi ve şuan ki belediye başkanımızın destekleriyle Türkiye’de emsali olmayan 2 dernek Muharip Gaziler Kıbrıs ve Kore Gazileri, Terörle Mücadele Gazileri ve şehit ailelerini tek çatı altında birleştirdiler. Ve 4 farklı sosyal hizmet binasını bize tahsis ettiler. Biz emeği geçen herkese Allah razı olsun diyoruz. Böyle bir hizmetin yapılması şehit ailelerine ve gazilere verilen değeri bir kez daha ortaya koymuştur. Bu diğer illerimize de emsal olsun. Örnek bir proje olarak 3 yıldır gösterilmekteyiz” dedi.
“VATAN, MİLLET BAYRAK”
Dernek çalışmalarından bahseden Savcı, okullara giderek vatan, millet ve bayrak sevgisini çocuklara aşlamak istediklerini söyledi.
Şehit ismi verilen okullarda, çocuklara o tabelanın kime ait olduğunu öğretmek istediklerini belirten Savcı, şu şekilde devam etti; “Şehit ailelerimizle özellikle 2019 yılından bugüne kadar okullarda konferans veriyoruz. Şehitlik gazilik nedir, vatan millet bayrak sevgisini ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarımıza aşılamak istiyoruz. Bizlerin çocukları yetim kalmasın diye kendi çocuklarını yetim bırakan kahramanlar kimlerdir, onların aileleriyle tanıştırıyoruz. ‘Şehit’ ismi verilen okullarda, çocuklarımıza o tabelanın kime ait olduğunu öğretmek istiyoruz. Eşi, dostu, akrabası kimdir, onların ziyaret edilmesi noktasında da gençlerimizden destek istiyoruz. Ayrıca derneğimize herkesin gelip görmesini istiyoruz. Bizlerle bizim acılarımızı paylaşmalarını istiyoruz.” dedi.
“ŞEHİTLERİ, ŞEHADET TARİHİNDE ANIYORUZ”
Şehitlerin, şehadet tarihinde mezarı başında anılması ile ilgili programlar yaptıklarını söyleyen Savcı, şehitleri unutmamak için Kur’an-ı Kerim okuttuklarını ve dualar ettiklerini belirtti.
Yapılan anma programlarının devamlılığının esas olması gerektiğinin üzerinde duran Savcı, açıklamalarında; “Isparta bürokratlar konusunda derneğimize önem veren zengin bir ile sahibiz. Valimizden, başsavcımıza emniyet müdürümüz, jandarma komutanından garnizon komutanına kadar hepsi bizlere değer vermektedir. Biz de bu değeri onlarla birlikte yaşamaktayız. Özellikle şehitlerimizin şehadet tarihinde mezarı başında anılması ile ilgili programlar yapıyoruz. Şehidimizi unutmamak için Kur’an-I Kerim tilavetinden, dualarına kadar yaptırıyoruz. Bu programda da bütün protokol katılıyor. Bunlar gerçekten örnek alınması gereken programlar olduğunu, bunun devamlılığının esas olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“BİZ, GAZİLERİMİZİ YAŞADIĞI ANILAR İLE HATIRLAMAK İSTİYORUZ”
Dışarıdaki insanların gazilere bakış açısının aldıkları maaşla ve yaşadıkları hayatla örtüşmemesini istediklerini söyleyen Savcı, bu şekilde düşünen insanların, gazileri hem yıktığını hem de üzdüğünü belirtti.
Dışarıdan bir vatandaşın bana karşı bakış açısı; “Kaç para maaş alıyorsun? Evin var mı? Araban var mı? Şeklinde olmamalı diyen Savcı, açıklamasında; “Tabi bizi üzen bazı konular da var. Normal hayata adapte olan gazilerde vücutsal olarak bazen bir şey göremezsiniz. Ama onun ya ayağı ya kolu ya da bacağında illaki bir şey vardır. Biz daha çok gazilerimizi anıları ile hatırlamak istiyoruz. Aldığı maaşla, yaşadığı hayatla değil. Dışarıdaki insanların bize bakış açısının aldığımız maaşla, yaşadığımız hayatla örtüşmemesini istiyoruz. Ben 22 gün Ankara GATA’da tedavi gördüm. 12 sefer ameliyat oldum. Dışarıdan bir vatandaşın bana karşı bakış açısı; “Kaç para maaş alıyorsun? Evin var mı? Araban var mı?” şeklinde olmamalı. Devletimiz büyük bir devlet. Şehit ailesine ve gazisine sahip çıkan bir devlet fakat yurdum insanının küçük bir kısmında bizlere bakış açısının maddi olmaması gerektiğini düşünüyorum. Örnek verecek olursak, özel halk otobüslerinde “Bana mı gazi oldun?” Ya da caddede sokakta en ufak bir hareketinde “Banane senin gaziliğinden!” denmesi özellikle yaşlı gazilerimizi, ayağı olmayan, tekerlekli sandalyeye bağlı kalan gazilerimizi moral olarak hem yıkmakta hem de üzmektedir. Bunların önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunu da yaygınlaştırmanın yolu okul çağındaki öğrencilerimizden geçiyor.” dedi.
SAVCI, CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ
Cumhurbaşkanının, Türkiye’deki 52 şube başkanı ve genel merkezini Ankara’ya davet etmesini istediğini söyleyen Savcı, bu şekilde sorunların çözüm noktasında daha hızlı yol alınabileceğini söyledi.
Savcı, açıklamasında; “Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz dönemde muhtarlar ve muhtarlar derneğini külliyede toplantıya çağırıp talep, istek ve şikayetini nasıl dinlediyse, Türkiye’deki 52 şube başkanımızı ve genel merkezimizi de davet edip, bizim sorunlarımızı, taleplerimizi birebir dinlemesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımız bizi davet ettiğinde birinci ağızdan sorunlarımızı iletebilirsek, çözüm aşamasında daha hızlı adım atılacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.