Isparta'da hünnap hasadı başladı

YAŞAM 17.09.2024 - 16:58, Güncelleme: 17.09.2024 - 16:58 737+ kez okundu.
 

Isparta'da hünnap hasadı başladı

Lezzet ve şifa kaynağı olarak bilinen hünnap meyvesinin eylül ayı itibariyle Isparta’da hasadına başlanıldı.
Lezzet ve şifa kaynağı olarak bilinen hünnap meyvesinin eylül ayı itibariyle Isparta’da hasadına başlanıldı. Isparta İl Tarım ve Orman ​İl Müdürü Mehmet TUĞRUL, Gönen'de hünnap yetiştiriciliği yapan Ziraat Odası Başkanı Ali İlk'in bahçesinde hünnap hasadına katıldı. Isparta'da yaklaşık 40 dekar alanda, 2003 yılından bu yana hünnap yetiştiriciliği yapılıyor. Yeni bahçe tesisi kurulumunda dekara 40 adet fidan dikilmekte olup ağaç başı verim ortalama 25-35 kg'dır. İklim şartlarına göre dekardan ortalama 1000 kg ürün elde edildiği belirtildi. Taze tüketim dışında kuru meyve, pekmez, ezme ve sirke olarak da tüketilmektedir. Ispareta'da önemli bir alternatif ürün haline gelen hünnap, yetiştiriciler tarafından kısa sürede benimsenerek üretimi giderek artıyor. Ayrıca Isparta ikliminin uygun olması, hastalık ve zararlısının az olması, 3. yılda verime başlaması ve 6. yılda maksimum verime ulaşması küçük aile işletmeleri için hünnap yetiştiriciliğini avantajlı hale getiriyor. Hünnap meyvesinin hasat sezonu eylül ayı sonunda başlayıp, ekim ayı sonuna kadar devam etmektedir.    
Lezzet ve şifa kaynağı olarak bilinen hünnap meyvesinin eylül ayı itibariyle Isparta’da hasadına başlanıldı.

Lezzet ve şifa kaynağı olarak bilinen hünnap meyvesinin eylül ayı itibariyle Isparta’da hasadına başlanıldı.

Isparta İl Tarım ve Orman ​İl Müdürü Mehmet TUĞRUL, Gönen'de hünnap yetiştiriciliği yapan Ziraat Odası Başkanı Ali İlk'in bahçesinde hünnap hasadına katıldı.

Isparta'da yaklaşık 40 dekar alanda, 2003 yılından bu yana hünnap yetiştiriciliği yapılıyor. Yeni bahçe tesisi kurulumunda dekara 40 adet fidan dikilmekte olup ağaç başı verim ortalama 25-35 kg'dır. İklim şartlarına göre dekardan ortalama 1000 kg ürün elde edildiği belirtildi.

Taze tüketim dışında kuru meyve, pekmez, ezme ve sirke olarak da tüketilmektedir. Ispareta'da önemli bir alternatif ürün haline gelen hünnap, yetiştiriciler tarafından kısa sürede benimsenerek üretimi giderek artıyor. Ayrıca Isparta ikliminin uygun olması, hastalık ve zararlısının az olması, 3. yılda verime başlaması ve 6. yılda maksimum verime ulaşması küçük aile işletmeleri için hünnap yetiştiriciliğini avantajlı hale getiriyor. Hünnap meyvesinin hasat sezonu eylül ayı sonunda başlayıp, ekim ayı sonuna kadar devam etmektedir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.