Osmanlı İnsanından ‘Askıda Çay’
Osmanlı İnsanından ‘Askıda Çay’
Osmanlı döneminin en güzel özelliği olan paylaşımcılık ruhu Isparta’da ‘Askıda Çay’ olarak hayata geçti.
Osmanlı döneminde fırınlarda başlatılan ‘Askıda Ekmek’ uygulaması ile hayırsever insanlar tarafından alınan ekmekler askılara asılıyordu. Ekonomik durumu iyi olmayan insanlar ise askıların asıldığı fırınlara gelerek ekmek ihtiyacını karşılıyordu.
Hava sıcaklığının eksilere düştüğü soğuk kış günlerinde ise ihtiyaç sahibi insanların da gönül rahatlığı ile çay içebilmesi için Nostalji Çay Evi, Isparta’da bir ilki gerçekleştirerek ‘Askıda Çay’ uygulamasını başlattı.
Nostalji Çay Evi işletmecisi Osman Tokmak, Isparta’da bir ilki gerçekleştirerek başlattıkları uygulama ile bütün esnafa örnek olmasını istedi.
“Osmanlı kültüründe ‘Askıda Ekmek’ olayı olduğunu biliyordum ve sosyal medya aracılığı ile İtalya’da sürekli kahve içildiği için ihtiyacı olanlar da kahve içebilsin diye askıda kahve uygulamasını yaptıklarını gördüm. Sonrasında ise onların kahvesi varsa bizimde çayımız var diyerek Osmanlı döneminde de olan bir uygulamayı günümüz şartlarına uyarlayarak ‘Askıda Çay’ olarak hayata geçirdik. Maddi durumu iyi olan insanlar 3 çay içiyorlarsa 5 çay parası ödüyorlar ve kalan 2 çayı askıya bırakarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız geldiği zaman çayını askıdan veriyoruz. Bu uygulama ile insanlarımız birbirlerini görmeden, tanımadan yardımlarını yapmış oluyorlar ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile çaylarını içebiliyorlar.
Bazen yoldan geçenler bile çay içmeden sadece askıya çay bırakıp gidiyorlar. Bütün esnaflarımız böyle bir uygulama başlatsalar yardıma muhtaç insanlarımıza daha çok faydamız olur” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.