Yörük obası oluşturulacak
Yörük obası oluşturulacak
Senirkent Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan ve Senirkent Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı, Akkeçili Köyü Muhtarlığı, Akkeçili Köyü Yörük Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneğinin ortak olduğu Akkeçili Yörük Evi Projesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından kabul edildi.
Alternatif turizm başlığında kabul edilen proje kapsamında düzenlenecek olan Yörük evi ile geçmişe ait kültürel mirası canlandırmak ve sürdürülebilir turizme destek sağlayarak bölgesel ve ulusal ekonomiye katkıda bulunulması hedefleniyor. Proje inanç turizmi merkezi haline getirilecek Barla’ya yakın olması ve İç Anadolu’dan Barla’ya gelen ziyaretçilerin yolunun üzerinde bulunması ile de dikkat çekiyor.
Akkeçili Köyü Yörük Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği ile köy tarafından her yıl Almadüzü Kuruçeşme Yörük şenliğinin düzenlendiği Akkeçili köyünün Yörük kültürü Senirkent Köylere Hizmet Götürme Birliğinin BAKA tarafından kabul edilen Alternatif Turizm Projesi ile tanıtılacak. Senirkent'in Alternatif Turizm potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla Akkeçili Köyünde atıl bulunan Akkeçili Köyü Yörük Kültürünü Koruma ve Yaşatma demeğinin kullanımına tahsis edilen 4 bin 473 metrekare yüzölçümlü alan içindeki eski ilkokul binası Yörük evi olarak hazırlanacak. Turizm faaliyetlerini 12 aya yayarak turizm gelirlerinin artırılmasını hedeflenen projede coğrafi ve kültürel değerlerin ulusal ve evrensel düzeyde tanıtımı amaçlanıyor.
Senirkent Kaymakamı Mehmet Sayın 9 aylık proje sürecinde Akkeçili Köyü Muhtarlığına ait eski İlkokul binasının tadilatının yapılması, Yörük Evinin tefrişatında gerekli otantik eserler ve malzemelerin temini. Cansız manken ve diğer malzemenin yaptırılması, yörük çadırlarının temini, fotoğraf ve belgelerin hazırlanması. yöresel özellikli mefruşatın ve yazgının temini, satılacak yöresel ürünler için proje logolu ambalajlar hazırlatılması ve kadınlara dağıtılması, bisiklet rotasının oluşturulması gibi işlerin yapılacağını söyledi. Kaymakam Mehmet Sayın “Düzenlenecek olan Yörük evi ile uzak ve yakın geçmişimize ait kültürel mirasımızı canlandırmak, yeni kuşaklarımıza tanıtmak sürdürülebilir turizme destek sağlayarak bölgesel ve ulusal ekonomiye katkıda bulunulması hedeflenmektedir” dedi.
Bölgede 4 yıldan bu yana Almadüzü Yörük şenliklerinin düzenlendiğini hatırlatan Kaymakam Mehmet Sayın “Hazırlanacak Yörük evini turizme kazandırarak kuş uçumu 5,5 kilometre metre mesafede bulunan çam dağına gelen ziyaretçilerin geçiş noktasında olan Eğirdir gölüne nazır Akkeçili Köyünün doğal güzelliklerini yöresel Yörük yemekleri tanıtılacak. Yaylamızda her yıl bahar aylarında geleneksel olarak düzenlenen Almadüzü-Kuruçeşme Yörük Şölenleri ile Çamdağı-yaylak bağlantısı kurulacak. Yörük Kültürünü doğal ortamında canlı tutacak elle yapılan keçi takımından kılın eğrilmesi ve çeşitli şekillerde dokunmasına, geleneksel önlük bağı ve çorap örülmesinin tanıtılmasını sağlayabilecek aktiviteler yapılacak. Bu yolla bölge insanlarına, özellikle kadınlarımıza isdihdam sağlanacağını düşüyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bu değerleri yeni gelen kuşaklara geleneksel haliyle aktarmışta olacağız. Yılın on iki ayı açık tutularak Yörük Evi'nin ziyaretçilerin ve yöre halkının hizmetine sunularak alternatif turizm geliri sağlamanın yanı sıra zaman içerisinde yerli ürünlerin konserve, tarhana, yaş ve kuru meyve sebzecilikten alternatif gelirler oluşturulmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Senirkent'e gelen yerli ve yabancı turist sayısında %45 artış sağlamayı hedeflediklerini belirten Kaymakam Mehmet Sayın “Yapılacak olan Yörük Evi Isparta'ya 58 Km, Davras Kayak merkezi'ne 72 Km, Burdur'a 75 Km, Denizli'ye 180 Km, Antalya'ya 165 Km, Yalvaç'a (Psidia Antiocheia Antik Kenti) 70 km ve Eğirdir’e 40 km mesafede. Civarımızdaki turizm merkezleri ile birlikte düşünülerek etrafında ki antik kentler ve diğer turizm olanaklarından yararlanan hali hazırdaki turistlerin ilgisi Yörük evine çekmek ve bölgedeki turistik amaçlı ziyaretlerin sayısını artırmak.
Eğirdir Gölüne nazır bulunan köyümüz, yayla itibariyle de Çam Dağı'na 3 Km. mesafede bulunmakta olup inanç turizmi ziyaretçilerinin de uğrayacağı bir cazibe merkezi haline getirilmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.
Projenin hayata geçirilmesi ile keçi kılı, deve yünü ve yünden mamül el sanatları ürünlerinin ve Yörük kültürünün sahip olduğu doğal araçlarla Yörük yaşantısının canlandırılarak tefriş edileceği bir düzenleme yapılmasının yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş yöresel el sanatları Çul dokuması, kilim ve üç etek gibi ürünlerin yerli ve yabancı turistlere tanıtılacağı belirtildi. Bu ürünlerin tanıtımın yanı sıra üretimi ve satışı ile de ekonomiye katkı sağlanması planlanıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.