Örtüaltı üretiminde dünyada dördüncü sıradayız

GÜNDEM 09.04.2024 - 10:00, Güncelleme: 09.04.2024 - 10:00 1214+ kez okundu.
 

Örtüaltı üretiminde dünyada dördüncü sıradayız

Örtüaltı üretiminde dünyada dördüncü sıradayız
Türkiye, örtüaltı tarım üretiminde dünyada 4, Avrupa’da 2’nci sıraya yükseldi. 2023 sonunda 764 bin dekara ulaşan örtüaltı üretimdeki artışta en önemli sebep ise verilen destekler oldu. Isparta’da da her geçen gün artan örtü altı tarıma tozlaşmayı sağlayan arı desteğinden, yenilenebilir enerjiye kadar birçok kalemde hibe veya kredi şeklinde 14 milyon liraya varan destekler veriliyor. Sebze üretimin cam, plastik ya da kumaş gibi korumalı bir yapı içinde gerçekleştirilmesine ‘örtüaltı üretim’ adı veriliyor.  Bunun en bilinen şekli, cam veya şeffaf plastik örtülerin kullanıldığı seralar olsa da tünel sistemleri ve yüksek teknolojili yapılar gibi türleri mevcut. Büyük bölümü güneşli ve su kaynaklarına sahip olan Türkiye’de, üretim sezonu uzatmak ya da yaz-kış ürün alabilmek için örtüaltı üretim yöntemine de başvuruluyor. Geçmiş yıllarda kısıtlı olarak yapılan örtüaltı üretim, 2023 yılı sonu itibariyle dünyada 4’üncü, Avrupa’da ise İspanya’nın ardından 2’inci sıraya kadar yükseldi. Türkiye’de, 2002 yılında 540 bin dekar alana ulaşan örtüaltı üretim, yüzde 42’lik bir artışla 2023 sonu itibariyle 764 bin dekarı geçti. Üstelik örtüaltı üretimin yüzde 81’i cam, plastik sera ve yüksek tünel gibi ileri sistemlerde gerçekleştiriliyor. Isparta’da da örtü altı tarım oldukça fazla. Başta merkeze bağlı Deregümü Köyü olmak üzere kentin dört bir yanında örtüaltı üretim yapılıyor. Örtüaltı üretimdeki bu artışta en önemli etken ise üreticilere verilen desteğin artması oldu. Destekler Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü kanalıyla üreticilere ulaştırılıyor. Örtü altı üretimde Bombus Arısı kullanımından, biyolojik mücadeleye, yenilenebilir enerji üretim tesisinden organik tarıma kadar birçok kalemde destekler var. Bombus Arısı kullanımında koloni başına 100 TL destek verilirken, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı örtüaltı aile işletmelerine dekar başına 200 TL, yenilenebilir enerji üretim tesisi gibi yatırımlara ise yeni tesis olması durumunda 14 milyon liraya kadar destek veriliyor. Bu desteklerin bir kısmı kredi bir kısmı ise hibe şeklinde. Örtü altı üretime destek sadece Tarım ve Orman Bakanlığı ile sınırlı değil. Avrupa Birliği’nin ‘IPARD Programı’ olarak bu bilinen bu kredilerden de örtüaltı üreticileri yararlanabiliyor. IPARD kapsamında 2 hektara kadar 500.000 avro desteği veriliyor.  
Örtüaltı üretiminde dünyada dördüncü sıradayız

Türkiye, örtüaltı tarım üretiminde dünyada 4, Avrupa’da 2’nci sıraya yükseldi. 2023 sonunda 764 bin dekara ulaşan örtüaltı üretimdeki artışta en önemli sebep ise verilen destekler oldu. Isparta’da da her geçen gün artan örtü altı tarıma tozlaşmayı sağlayan arı desteğinden, yenilenebilir enerjiye kadar birçok kalemde hibe veya kredi şeklinde 14 milyon liraya varan destekler veriliyor.

Sebze üretimin cam, plastik ya da kumaş gibi korumalı bir yapı içinde gerçekleştirilmesine ‘örtüaltı üretim’ adı veriliyor.  Bunun en bilinen şekli, cam veya şeffaf plastik örtülerin kullanıldığı seralar olsa da tünel sistemleri ve yüksek teknolojili yapılar gibi türleri mevcut.

Büyük bölümü güneşli ve su kaynaklarına sahip olan Türkiye’de, üretim sezonu uzatmak ya da yaz-kış ürün alabilmek için örtüaltı üretim yöntemine de başvuruluyor. Geçmiş yıllarda kısıtlı olarak yapılan örtüaltı üretim, 2023 yılı sonu itibariyle dünyada 4’üncü, Avrupa’da ise İspanya’nın ardından 2’inci sıraya kadar yükseldi.

Türkiye’de, 2002 yılında 540 bin dekar alana ulaşan örtüaltı üretim, yüzde 42’lik bir artışla 2023 sonu itibariyle 764 bin dekarı geçti. Üstelik örtüaltı üretimin yüzde 81’i cam, plastik sera ve yüksek tünel gibi ileri sistemlerde gerçekleştiriliyor.

Isparta’da da örtü altı tarım oldukça fazla. Başta merkeze bağlı Deregümü Köyü olmak üzere kentin dört bir yanında örtüaltı üretim yapılıyor. Örtüaltı üretimdeki bu artışta en önemli etken ise üreticilere verilen desteğin artması oldu.

Destekler Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü kanalıyla üreticilere ulaştırılıyor. Örtü altı üretimde Bombus Arısı kullanımından, biyolojik mücadeleye, yenilenebilir enerji üretim tesisinden organik tarıma kadar birçok kalemde destekler var.

Bombus Arısı kullanımında koloni başına 100 TL destek verilirken, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı örtüaltı aile işletmelerine dekar başına 200 TL, yenilenebilir enerji üretim tesisi gibi yatırımlara ise yeni tesis olması durumunda 14 milyon liraya kadar destek veriliyor. Bu desteklerin bir kısmı kredi bir kısmı ise hibe şeklinde.

Örtü altı üretime destek sadece Tarım ve Orman Bakanlığı ile sınırlı değil. Avrupa Birliği’nin ‘IPARD Programı’ olarak bu bilinen bu kredilerden de örtüaltı üreticileri yararlanabiliyor. IPARD kapsamında 2 hektara kadar 500.000 avro desteği veriliyor.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.